fbpx

Zdrava koža na obrazu, kaj lahko storite sami?

Večinoma ženske mislimo, da je zdrava koža na obrazu in lepota naše kože odvisna le od kozmetičnih proizvodov in primerne kozmetične nege obraza, a to je precej daleč od resnice.

Kako do zdrave kože na obrazu

Tako kot v večini primerov, v zvezi z našim zdravjem, je tudi pri koži veliko odvisno od našega življenjskega stila. To pomeni, da na izgled naše kože močno vplivajo REDNO GIBANJE, ZDRAVA PREHRANA, KVALITETEN SPANEC in v negativnem smislu tudi prekomerno izpostavljanje soncu, stres in kajenje.

Zato je poleg ustrezne nege in preparatov, potrebno paziti tudi katera živila uživamo. Tako lahko z ustreznimi VITAMINI in MINERALI poskrbimo za mladosten videz.

Kateri minerali blagodejno vplivajo na zdravje naše kože?

Selen je eden izmed mineralov, ki deluje proti prostim radikalom in je pomemben za zdravo kožo,  najdemo ga v morski hrani, stročnicah in žitih, oreščkih …

Cink, ki je sestavni del naših encimov, spodbuja nastajanje kolagena in daje koži zdrav sijaj, najdemo pa ga v soji, tunini, bučnih semenih, leči, kvasu…

Baker, ki spodbuja nastajanje zaščitnega pigmenta pa najdemo v slivah, bananah, arašidih, grahu, jetrih in govedini.

Najpomembnejši vitamini, ki bodo pomagali ohraniti kožo vitalno

vitamini za kožo

Vitamin E zavira staranje kože in po novejših raziskavah blagodejno vpliva tudi na nepravilne pigmentacije na koži (ki so lahko posledica prekomernega sončenja ali delovanja hormonov), ter pripomore k vlažnosti kože. Najdemo ga v mandljih, jajcih, ovseni kaši in avokadu.

Vitamin A pripomore k zdravi in prožni koži. Večina žensk ga pozna v kozmetiki kot retinol, ki je namenjen negi fotostarane, zrele in tudi aknaste koži. Vitamin A je ključen za zdravje kože, najdemo ga v hrani živalskega izvora: ribje olje, jetra, rumenjak, smetana, maslo ter v korenju, špinači, mangu, ohrovtu in paradižniku.

Vitamin C ključno pomaga pri lepši koži in preprečuje nastanek gub. Z njegovo pomočjo se lahko borimo proti vnetjem, prav tako pa nevtralizira proste radikale, ki poškodujejo celice in vodijo k predčasnem staranju kože.

Vitamin C najdemo predvsem v citrusih pa tudi v feferonih, ohrovtu in papriki. Vitamin C je tudi glavna sestavina večine krem za nego kože, ki pomagajo pri proizvodnji kolagena v našem telesu.

Če v našem telesu vitamini A, C in E delujejo kot antioksidanti, pa imajo pomembno vlogo tudi vitamini skupine B in vitamin D.

Vitamin B poleg tega da je »krivec« za zdravo kožo, odpravlja stres in skrbi za pravilno delovanje prebavnega trakta. Najdemo ga v mlečnih izdelkih, stročnicah, ribah, ajdi, blitvi in cvetači.

Pomembno je tudi, da zaužijemo kar se da nepredelano hrano. Na primer, celo zrno ajde je dober vir antioksidanta rutina, ki pomaga pri boju z vnetjem kože. Več nepredelane hrane namesto predelanih ogljikovih hidratov boste imeli na vašem krožniku, bolj sijoča bo vaša koža.

Vitamin D, ki ga največ dobimo s sončno svetlobo ter mlečnimi izdelki, ribami in žiti pa vpliva na kožo neposredno, saj sodeluje pri nastanku zaščite pred uv žarki – pigmenta.

Ne pozabimo še na PROTEINE in MAŠČOBE, ki so nujno potrebni za elastičnost kože in hkrati spodbujajo nastajanje aminokislin, ki tvorijo naravni kolagen.

Pri tem se usmerimo predvsem na omega -3 maščobe, ki jih najdemo v soji, pšeničnih kalčkih, oreščkih in lanenem olju ter malce manj tudi v ribah.

Omega -3 so nenasičene maščobe, ki ščitijo kožne celice in ohranjajo zdravo celično membrano, kar pomeni, da se upočasni staranje kože in ta ostaja tudi z leti bolj napeta.

Seveda pa poleg vse te zdrave prehrane pazite še, da popijete zadostne količine vode, da bo vaše telo skozi cel dan primerno hidrirano.

Share this post